
Waar we nu staan
Groningen Seaports heeft zich in de afgelopen decennia ontwikkeld van een havenbedrijf tot een economische zone met havenfaciliteiten. We zijn een groeiende organisatie met een groene visie op energie, biobased chemie en circulaire economie. Een derde van alle in Nederland gebruikte elektriciteit komt uit de Eemshaven. 15% van alle in Nederland geproduceerde chemische producten komt uit onze regio. Ook in 2024 waren er diverse externe ontwikkelingen die hun weerslag hadden op de activiteiten van Groningen Seaports. We gaan in op de twee belangrijkste.
Geopolitieke spanningen
De geopolitieke spanningen als gevolg van de oorlogen in Oekraïne en het Midden-Oosten zijn in 2024 verder opgelopen. Er is dreiging van gesloten grenzen en handelsbelemmeringen. In een sterk internationaal verweven land als Nederland kan onrust elders leiden tot inflatie, lagere economische groei en dalende koopkracht. Bovendien investeren bedrijven in onzekere tijden minder en bestaat het risico van onrust op de financiële markten.
Voor Groningen Seaports leiden deze ontwikkelingen tot bijvoorbeeld vertraging in de gronduitgiftes, maar zeker ook specifiek voor de Eemshaven heeft het effect. Niet alleen vanwege het grote aandeel energie (drie centrales, drie zeekabels, wind- en zonne-energie) en datakabels dat zich daar bevindt, maar ook doordat Eemshaven geldt als een van de drie corridorhavens van Defensie (en doorvoerhaven voor NAVO-partners). Dit maakt dat Groningen Seaports, in brede zin, meer prioriteit geeft aan het thema veiligheid. De internationale ontwikkelingen kunnen ook gevolgen hebben voor de ambitie van Groningen Seaports. Het biedt wellicht ook nieuwe kansen, bijvoorbeeld op het gebied van defensie.

Klimaatverandering
In het Parijs-akkoord van 2015 is besloten dat de opwarming van de aarde over meerdere jaren gemiddeld tot 1,5 graad beperkt moest blijven. Dat is een gemiddelde over meerdere jaren. Volgens de Europese klimaatdienst Copernicus was 2024 het warmste jaar op aarde sinds het begin van de metingen en het eerste jaar waarin de 1,5 graad opwarming van de aarde ten opzichte van het pre-industriële tijdperk voor 1900 is bereikt.
De piek van 2024 boven de 1,5 graad betekent niet automatisch dat het Parijs-akkoord niet wordt gehaald. Door de verslechtering van het investerings- en vestigingsklimaat wordt de uitdaging om de gestelde klimaatdoelen te halen echter steeds groter. Volgens onderzoekers van de Verenigde Naties is het technisch nog steeds mogelijk de doelen te halen, maar dan moet voor 2030 de CO2-uitstoot wereldwijd met 22 miljard ton omlaag.
Groningen Seaports pakt waar het kan haar rol in de wereldwijde transitie naar duurzame energie, bijvoorbeeld met de uitbreiding van de groene energie-infrastructuur. Door de aan wet- en regelgeving gekoppelde procedures kunnen de ambities van Groningen Seaports soms onder druk komen te staan.