
Proeftuin voor creatie en ambitie
Mede door het aanbod van pilot- en demofaciliteiten leent het havengebied van Delfzijl en de Eemshaven zich goed voor de start-up sector. Dit past bij onze ambitie om nieuwe bedrijvigheid en economische groei te creëren en het vestigingsklimaat in de havens te verbeteren. Innovatie, demo’s, start-ups en scale-ups zorgen voor dynamiek en trekken talentvolle mensen aan.
Tot 2025 was Groningen Seaports, samen met TechnologieCentrum Noord-Nederland (TCNN), de drijvende kracht achter de Startup MOI Community in de Eemshaven. De community richtte zich op het bevorderen van nieuwe samenwerkingen en het ondersteunen bij het leggen van verbindingen om potentiële innovatieprojecten te realiseren, mits deze aansloten bij onze proposities. De start-up community in Eemshaven heeft al veel start-ups geholpen om hun weg te vinden binnen het netwerk van Groningen Seaports.
Met ingang van 2025 is echter besloten de MOI community op te heffen. Uit een analyse is gebleken dat de behoeften van deze start-ups zijn veranderd en dat de meeste start-ups zich in een verdere ontwikkelingsfase bevinden. Er is geconcludeerd dat het aanbod van soortgelijke communities en start-up- en scale-up programma's (onder andere via de NOM, Founded in the North en Entrance) al groot is in de regio, waardoor deze community geen meerwaarde meer kan bieden.
Groningen Seaports blijft zich richten op het aantrekken van innovatie. We willen nog steeds de proeftuin zijn voor creatie en ambitie, maar dan meer op maat. We staan open voor nieuwe contacten en leggen graag de verbindingen voor start-ups en scale-ups. Pilots draaien in onze regio is ook mogelijk. Ondernemers verwijzen we graag naar het innovatie-ecosysteem in Noord-Nederland.
‘Stop Plastic van Stad naar Wad’
Een succesvol pilotproject was ‘Stop Plastic van Stad naar Wad’, dat in het eerste kwartaal van 2024 is afgerond. Doel van dit project was om de stroming van micro- en macroplastics in de Groningse wateren richting de Waddenzee in kaart te brengen en te monitoren. Een van de aanbevelingen uit het onderzoek is om op de afvalhotspots afvangsystemen te plaatsen om te voorkomen dat plastic in de Waddenzee terechtkomt. Er wordt nu onderzocht of er op grotere schaal een vervolg aan dit pilotproject kan worden gegeven.
Groningen Seaports was een van de partners van het pilotproject, samen met Rijkswaterstaat Noord-Nederland, Waterschap Noorderzijlvest en Gemeente Groningen. Het Waddenfonds zorgde voor financiële ondersteuning.
Chemport Innovation Center (CIC)
Chemport Innovation Center zet actief in op duurzame innovatie in de Chemport-regio. Daartoe beschikt het midden in het industriegebied van Delfzijl over een geoutilleerde locatie waar start-ups en scale-ups ruimte kunnen huren om op een veilige, snelle en efficiënte wijze hun innovaties te kunnen testen in de demonstratiefase.
In januari 2024 is een huurovereenkomst gesloten met UPPACT bv, een startup die moeilijk te recyclen gemengd plastic en textiel afval omzet in duurzame bouwmaterialen.
De eerste huurder van het CIC, ExxFire, heeft de productie inmiddels dusdanig opgeschaald dat zij in 2024 op het terrein van het CIC een eigen kantoorunit hebben geplaatst, naast hun nieuwe productiestraat.