Onze mensen

Dagelijks werken we met ruim 100 medewerkers aan de ontwikkeling van de regio, met aandacht voor de mensen in de omgeving, leefomgeving en natuur.

Personeelssamenstelling

Eind 2024 bestond de personeelssamenstelling voor 29% uit vrouwen en 71% uit mannen. De gemiddelde leeftijd van onze medewerkers is 47 jaar.

leeftijdsgroep

medewerkers

%

vrouw

%

man

%

20-30

11

11

7

23

4

5

30-40

19

18

6

20

13

18

40-50

24

23

7

23

17

23

50-60

36

35

9

30

27

36

60+

14

13

1

4

13

18

Totaal

104

30

74

Samenstelling medewerkers Groningen Seaports

Groningen Seaports hecht grote waarde aan diversiteit en voelt de verantwoordelijkheid aan het verhogen van de diversiteit en inclusie (D&I). Dit gaat verder dan ‘enkel’ de samenstelling in geslacht en leeftijd. Groningen Seaports is ervan overtuigd dat diversiteit en inclusie van belang is om blijvend de beste mensen aan te kunnen trekken en dat diversiteit bijdraagt aan de kwaliteit van de medewerkers, een betere besluitvorming en aan meer wendbaarheid en innovatie. Een veilige en open cultuur waarin iedereen zijn mening kan geven en eenieder de kans krijgt zijn of haar talent te ontplooien is hiervoor een randvoorwaarde.

Pulsemeting

In 2024 hebben we een pulsemeting uitgevoerd naar aanleiding van het medewerkeronderzoek uit 2023. Een pulsemeting is een kort onderzoek dat snel weergeeft wat de algemene sfeer is onder medewerkers, meestal op één of enkele thema’s. Wij hebben hierin vier thema’s centraal gesteld: bevlogenheid, rolduidelijkheid, teamsamenwerking en prestatie, en teamleiderschap. We hechten veel waarde aan het welzijn van onze medewerkers en streven ernaar dat zij zich prettig voelen binnen de organisatie, in hun team, en dat zij goed passen bij hun functie. De pulsemeting heeft aangetoond dat we opnieuw een stap vooruit hebben gezet en dat zowel het management als de medewerkers doorlopend in gesprek zijn over deze belangrijke thema’s. Ook in 2025 zullen we de pulsemeting inzetten om het beste uit onze medewerkers te halen, wat essentieel is om onze organisatiedoelstellingen te behalen.

Opleiding en training

Een leven lang leren en blijven ontwikkelen vinden wij als organisatie belangrijk. Daarom stelt Groningen Seaports opleidingsbudget beschikbaar om de ontwikkeling van haar medewerkers te bevorderen en te investeren in menselijk kapitaal. Zo zijn er groepstrainingen gevolgd, specifieke opleidingen ter vergroting van kennis en kunde en ruimte gegeven aan persoonlijke ontwikkelingstrajecten.

In het afgelopen jaar hebben we geïnvesteerd in diverse opleidingen en trainingen om zowel de persoonlijke als professionele ontwikkeling van onze medewerkers te bevorderen. We boden vitaliteitstrajecten aan om het welzijn te ondersteunen en persoonlijke coaching voor medewerkers die zich verder wilden ontwikkelen op individueel vlak. Daarnaast organiseerden we functiegerichte trainingen om kennis en vaardigheden up-to-date te houden. Deze trainingen en trajecten werden zowel op groepsniveau als individueel aangeboden om onze medewerkers optimaal te ondersteunen in hun groei en bijdrage aan de organisatie.

Ondernemingsraad

In 2024 is de ondernemingsraad (OR) gestart met een tweedaagse cursus waarin de Wet op de Ondernemingsraden (WOR) werd behandeld en er ruimte was om elkaar beter te leren kennen. Gedurende het jaar stelde de OR zichzelf de vraag: wie zijn wij en wat vinden wij belangrijk als ondernemingsraad? Dit leidde tot drie speerpunten: (Sociale) Veiligheid & Gezondheid, Arbeidsomstandigheden & CAO, en Verbinding met de medewerkers. De OR hecht veel waarde aan een goede samenwerking met de WOR-bestuurder en HR, met als doel het bevorderen van een positief en gezond werkklimaat. Open en eerlijke communicatie speelt hierbij een cruciale rol, wat bijdraagt aan een sterkere (ver)binding met de medewerkers.

In 2024 ontving de OR de instemmingsvraag voor het nieuwe functiewaarderingssysteem, dat is goedgekeurd. Het nieuwe functiehuis is dit jaar geïmplementeerd. Daarnaast heeft de OR zich gericht op het professionaliseren van haar documenten, zoals het OR-jaarverslag en de notulen. Ook werd er structureel contact gelegd met de ondernemingsraden van andere havengebieden, waaronder Port of Rotterdam, Port of Amsterdam en North Sea Port. Dit contact wordt als zeer waardevol beschouwd, aangezien Groningen Seaports de CAO van Port of Rotterdam volgt en andere havens in grotere mate te maken hebben met onderwerpen zoals diversiteit en inclusiviteit, vergrijzing en beoordelen en belonen.

In verband met de vernieuwde CAO, die per juli 2024 inging, sloot de OR het jaar af met een initiatiefvoorstel voor de regeling voor het beoordelen en belonen. Dit voorstel is goedgekeurd en dezelfde maand geïmplementeerd.