Leefbaarheid rondom het havengebied

We realiseren ons dat de ontwikkelingen in meer of mindere mate impact kunnen hebben op onze omgeving en inwoners van de omringende gebieden. De Groninger zeehavens zijn immers volop in beweging. Om onze maatschappelijke rol goed te vervullen, is een goede dialoog met onze stakeholders van cruciaal belang. Groningen Seaports legt daarom op verschillende manieren contact met diverse stakeholders, waaronder overheden, klanten, ngo’s en inwoners van ons beheersgebied. We zijn in gesprek met onze stakeholders om verwachtingen, ideeën en belangen van onze omgeving in beeld te brengen. Om deze dialoog naar een nog hoger niveau te tillen, zijn we in 2024 gestart met Strategisch Omgevingsmanagement. Verder vinden we een goede informatievoorziening voor bewoners belangrijk.

Contact met inwoners

Als onderdeel van de omgevingscommunicatie houdt Groningen Seaports de bewoners van de omringende gebieden actief op de hoogte van de voortgang van de ontwikkelingen in de havens en van speciale projecten op de bedrijventerreinen. Zo onderhouden we actief contact met inwoners van Oudeschip, Borgsweer, Roodeschool en Borkum.

Voor de omgeving Delfzijl hebben we in het afgelopen jaar meerdere gesprekken gevoerd met de stichting Zuidelijke Dorpen Delfzijl. Deze stichting vertegenwoordigt de belangen van de dorpen ten zuidoosten van het industrieterrein in Delfzijl, namelijk Farmsum, Meedhuizen, Wagenborgen, Termunten, Borgsweer, Termunterzijl en Woldendorp.

De in 2024 nieuw aangestelde omgevingsmanager heeft kennisgemaakt met de dorpsverenigingen in Oudeschip en Spijk. Ook is er een start gemaakt met het omgevingsoverleg Eemshaven waarbij naast vertegenwoordigers van Bewoners Belangen Eerst Oostpolder (BBE) en GSP ook de gemeente Het Hogeland en de provincie Groningen zijn aangesloten. En met succes: tijdens een van deze overleggen werd gemeld dat bouwlampen van Google overlast veroorzaakten in omliggende dorpen. In overleg met Google zijn de lampen anders afgesteld, waardoor bewoners direct minder overlast ervoeren.

Verder hebben we de omwonenden in 2024 op de hoogte gehouden van ontwikkelingen via de nieuwsbrief ‘Nieuws uit de Groninger Zeehavens’. Deze verschijnt drie keer per jaar in de huis-aan-huisbladen de Ommelander Courant, Eemsbode en Borkumer Zeitung. Verder publiceert Groningen Seaports de nieuwsbrieven op de eigen website. Hierop staan tevens alle nieuwsberichten, zodat inwoners ook zelf actief op zoek kunnen gaan naar nieuws vanuit de Groninger zeehavens.

Imago-onderzoek

In het najaar van 2023 en het voorjaar van 2024 heeft Groningen Seaports in samenwerking met onderzoeksinstituut Marklinq van de Hanzehogeschool Groningen en onderzoeksbureau Enneüs, een imago-onderzoek uitgevoerd. Hierbij is gekeken naar de ‘houding’ van verschillende doelgroepen, zoals omwonenden van de haven van Delfzijl en de Eemshaven, bedrijven en overige stakeholders ten opzichte van Groningen Seaports. In enkele maanden tijd zijn diverse diepte-interviews gehouden en is met een enquête die huis-aan-huis is verspreid onder een groot deel van de omwonenden veel informatie verzameld. Uit alle informatie komen positieve, maar ook verbeterpunten naar voren. Zo is er onder andere waardering voor de economische bijdrage van Groningen Seaports, maar zijn er zorgen over onder meer milieu-impact en verkeersoverlast. De komende periode gaat Groningen Seaports kijken op welke manier een vervolg kan worden gegeven aan genoemde verbeterpunten.

DelfSail

Van 13 tot en met 16 juni 2024 vond in de haven van Delfzijl de zevende editie van DelfSail plaats. Vier dagen lang lagen er vele tall ships en andere indrukwekkende schepen in de haven en was er zowel op het water als op de kades ontzettend veel te beleven. Het evenement, waarvan Groningen Seaports trotse hoofdsponsor is, trok in totaal 318.000 bezoekers.

Groningen Seaports had tijdens deze editie van DelfSail haar thuishaven op het dok van Niestern Sander. Een toplocatie in het hart van dit unieke maritieme evenement, die als uitvalsbasis diende voor alle gasten van Groningen Seaports en waarvandaan je een fantastisch uitzicht had over de haven van Delfzijl. Wij zijn trots dat dit prachtige evenement in onze haven heeft mogen plaatsvinden. Op de verschillende dagen hebben we onze klanten, relaties, bestuurders, gepensioneerden, personeel en hun familieleden mogen ontvangen. Het was geweldig om dit prachtige evenement met elkaar te beleven.

Ook vanuit nautisch oogpunt kijken wij terug op een mooie editie van DelfSail. Hulde aan het team van Groningen Seaports, stichting DelfSail en alle andere betrokkenen van de veiligheidsdiensten en meewerkende bedrijven.

Overleg met overheden

Overheden hebben op verschillende niveaus invloed op wat in de havens gebeurt. Op regionaal en lokaal niveau heeft Groningen Seaports regulier overleg met de provincie Groningen en de gemeenten Het Hogeland en Eemsdelta als gesprekspartner over de ambities die we willen realiseren. Daarnaast vormen deze drie overheden samen de Gemeenschappelijke Regeling Havenschap Groningen Seaports (verder GR Havenschap Groningen Seaports), zijnde de enig aandeelhouder van Groningen Seaports.

In 2024 hebben we voor bewindspersonen, Kamerleden, rijksambtenaren en Europarlementariërs verschillende werkbezoeken georganiseerd om hen mee te nemen in de ontwikkelingen in de havens en aangrenzende industrieterreinen. Dit jaar ontvingen we onder meer de minister van Klimaat en Groene Groei, de staatssecretaris van Financiën, de Kamerfractie van NSC, en de lijsttrekkers van het CDA en de ChristenUnie voor de Europese verkiezingen.

Industrietafel Noord-Nederland

De Industrietafel Noord-Nederland (INN), die onder voorzitterschap van de CEO van Groningen Seaports staat, was in 2024 onverminderd actief. De INN wordt gevormd door industriële bedrijven, energiebedrijven en agrifoodbedrijven in het Chemport Europe gebied. Ook de provincies Groningen en Drenthe, het ministerie van Klimaat en Groene Groei, de nationale en regionale netbeheerders en de Natuur en Milieufederatie Groningen maken deel uit van de INN. Doel van deze samenwerking is realisatie van CO2-reductie in de industrie en versterking van de concurrentiepositie van de industrie in Groningen en Drenthe.

In 2024 is de tweede update van de Cluster Energie Strategie (CES) van het industriecluster Noord-Nederland gepresenteerd. De CES geeft inzicht in de energie-infrastructuur voor bijvoorbeeld elektriciteit en waterstof die noodzakelijk is om de industrie te kunnen verduurzamen en daarmee de CO2-uitstoot te verminderen. De CES 3.0 werd op 12 september 2024 overhandigd aan minister Hermans van Klimaat en Groene Groei.

Samenwerkingen met partners

We werken samen met vele partijen, van lokaal tot internationaal. In sommige partijen zijn we bestuurlijk vertegenwoordigd. Hieronder geven we een zo compleet mogelijk overzicht van partijen waar we mee samenwerken.

  • Branche Organisatie Zeehavens

  • Chemport Europe

  • Chemport Innovation Center

  • Coöperatie Fivelpoort

  • Dutch Data Center Association

  • Ecologie en Economie in balans

  • Eemscommissie

  • Holland Circular Hotspot

  • HyNorth

  • Landelijke, regionale en lokale overheden

  • Missie H2

  • Nationaal Programma Groningen (NPG)

  • Nederlandse Wind Energie Associatie

  • New Energy Business Platform (NEBP)

  • New Energy Coalition

  • Northern Netherlands Offshore Wind

  • NorthGrid

  • V. Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (N.V. NOM)

  • Nij Begun, zie kader

  • Samenwerkingsverband Noord-Nederland

  • Stichting Beheer Natuurcompensatie Eemshaven

  • Stichting Eemsdelta Green

  • Stichting Werken in de Eemshaven

  • Vereniging Circulair Groningen

  • Vereniging voor Energie, Milieu en Water (VEMW)

  • VNO-NCW

  • Waddenzeehavens

  • Wind Europe

Uitgelicht: Nij Begun

De parlementaire enquêtecommissie gaswinning trok begin 2023 harde conclusies. Groningers en Drenten verdienen een nij begun: een mooie, leefbare, veilige en betere toekomst. Een noodzakelijke voorwaarde voor een betere toekomst is het herstel van woningen én mensen. Het kabinet verwerkte haar ambities in de kabinetsreactie ‘Nij Begun’: een pakket met 50 maatregelen voor Groningen en Noord-Drenthe. De Economische Agenda van Nij Begun richt zich op economische structuurversterking: wat is er nodig om Groningen en Noord-Drenthe aantrekkelijk te houden om te leven, wonen, ondernemen, leren en investeren? Dat moet, samen met de andere pijlers van Nij Begun, zorgen voor hogere brede welvaart.

Dit was, op initiatief van Groningen Seaports en New Energy Coalition, aanleiding om het plan ‘Toekomst van Groningen’ op te stellen. Het uitgangspunt? De regio structureel laten profiteren van de energietransitie, met verbeteringen in brede welvaart, werkgelegenheid en het regionale imago. In 2024 is dit plan met een bijdrage van bijna dertig overheidsinstanties, kennisinstellingen en bedrijven uit Noord-Nederland verder verdiept en omgedoopt tot ‘Nieuwe Energie voor Groningen’. Het rapport is in het najaar van 2024 aangeboden aan de Kwartiermaker van de Economische Agenda, de heer Jakob Klompien.

Samenwerking op onderwijs en kennis

Om innovaties mogelijk te maken, start-ups te begeleiden en de verdere ontwikkeling van de sectoren energie, biobased chemie en circulaire economie aan te jagen, werkt Groningen Seaports samen met onderstaande regionale kennisinstellingen.

  • Alfa College

  • Campus Eemsdelta

  • Hanzehogeschool Groningen

  • NHL Stenden

  • Noorderpoort

  • Rijksuniversiteit Groningen

  • Universiteit van het Noorden

Seaports Academy

Binnen de Seaports Academy werken mbo-instellingen, hogescholen, universiteiten en bedrijven met elkaar samen aan onderwijs en onderzoek, met name op het gebied van energietransitie, offshore wind, circulaire economie, waterstof en digitalisering van havens en scheepvaart.

In 2024 waren tien stagiairs via meewerk- of onderzoeksstages bij de Seaports Academy direct betrokken bij diverse projecten, zoals de ontwikkeling van de heliport in de Eemshaven en het vergroten van de zichtbaarheid van Groningen Seaports in de stad Groningen.

Sponsoring

We zijn een maatschappelijk betrokken organisatie en willen in de volle breedte een constructieve bijdrage leveren aan de regio Delfzijl/Eemshaven. Enerzijds aan het haven- en industriegebied, maar zeker ook aan de leefbare dorpen en haar bewoners. We dragen daarom met sponsoring actief bij aan organisaties en evenementen op het gebied van cultuur, sport en recreatie die onder het gebied vallen in een straal van circa tien kilometer vanaf onze kantoren in Delfzijl en de Eemshaven.

In 2024 hebben we onder andere bijdragen geleverd aan:

  • DelfSail

  • Nieuwe stoelen voor Dorpshuis Oudeschip

  • Internationaal Folk & Seasongfestival Bie Daip in Appingedam

  • Stadsloop Appingedam

  • Zeemijlenloop Delfzijl

  • Beach event Uithuizen

  • Wielerwedstrijd voor de jeugd nationale kampioenschappen in Spijk

  • Diverse verenigingen, onder andere actief op het gebied van voetbal, tafeltennis, gymnastiek, paardrijden, muziek en tennis

Jaarlijks sponsoren we:

  • De Eurocup in Delfzijl

  • De Pinksterfeesten in Delfzijl

  • Stichting Voorgezet Onderwijs Eemsdelta

  • IMC weekendschool/ Toekomst Expeditie op de Farmsumerborg in Farmsum (hoofdsponsor)

  • Theater in Delfzijl ‘De Molenberg’ (hoofdsponsor)

  • TeamNL als partner van Missie H2

  • FC Groningen en basketbalclub Donar (via het New Energy Business Platform)

World Cleanup Day

Aan organisaties en evenementen die we sponsoren, vragen we één tegenprestatie: meehelpen tijdens de jaarlijkse World Cleanup Day. Tijdens de editie van 2024 deden meer dan 100 vrijwilligers mee vanuit 23 verenigingen en stichtingen. In totaal hebben zij ruim 140 kilogram afval ingezameld.