
Highlights havens 2024
Ter voorbereiding op DelfSail vond op 18 mei 2024 een multidisciplinaire oefening plaats tussen de Brandweer Groningen, Ambulancezorg Groningen, Groningen Seaports, KNRM, Rijkswaterstaat, Veiligheidsregio Groningen, Politie Noord-Nederland, gemeente Eemsdelta en de Meldkamer Noord-Nederland. Het doel van de oefening was om de samenwerking en coördinatie te verbeteren door inzicht te krijgen in mogelijke knelpunten bij inzet van de verschillende hulpdiensten op, in en rond het water.
Op 11 juni 2024 meerde de honderdste LNG-tanker aan bij de EemsEnergyTerminal in de Eemshaven aan. Een mooie mijlpaal waar we met het Nautisch Service Centrum even bij hebben stilgestaan.
Van 28 tot en met 30 juni 2024 vond Operatie Orca plaats: een driedaagse operatie van de kustwacht, met nauwe betrokkenheid van onder andere Groningen Seaports. Tijdens deze operatie werden diverse schepen onderweg van of naar de Eemshaven gecontroleerd. Doel van de operatie was om de veilige vrije doorvaart naar de Noordzee, de informatiepositie en een gezamenlijk grootschalig optreden te verbeteren.
Ook vanuit nautisch perspectief was DelfSail een van de hoogtepunten van 2024. Door een goede voorbereiding en nauw overleg met partijen als Stichting DelfSail, Rijkswaterstaat en gemeenten hebben we de grote hoeveelheid schepen goed kunnen ontvangen en laten aanmeren.
Van 19 september tot 29 oktober lag het cruiseschip Disney Treasure, afkomstig van de Meyer Werft in Papenburg, in de Eemshaven. Dit cruiseschip is in de Julianahaven, aan de kade van Koninklijke Wagenborg, verder afgebouwd en voorbereid op haar toekomstige reizen. Op 29 oktober vertrok het 341 meter lange schip met ruim 2.600 personen aan boord naar de Verenigde Staten.
In november vond een grootscheepse verplaatsing van Amerikaanse legervoertuigen en ander materieel via de Eemshaven richting Polen plaats. De Amerikaanse brigade gebruikt de Eemshaven, net als Vlissingen, als doorvoerhaven voor deze operatie met de naam ‘Atlantic Resolve’.
Schone scheepvaart
In 2030 willen we het belangrijkste groene haven- en industriegebied van Noordwest-Europa zijn. Daarbij is een grote rol weggelegd voor de scheepvaart. Groningen Seaports wil samen met bedrijven, overheden en belangenorganisaties werken aan het vergroenen van de scheepvaartsector om op deze manier de impact van de scheepvaart op de leefomgeving te beperken en zelfs ondanks de groei terug te dringen. Dit doen we met het adaptieve uitvoeringsprogramma Schone Scheepvaart 2030. In dat kader is in 2024 een benchmark uitgevoerd voor de haventarieven met behulp van de Environmental Ship Index (ESI) en Green Award certificering. Op basis van deze benchmark worden de kortingen voor schone scheepvaart met ingang van 1 januari 2025 aangepast. Met name de voorlopers worden hiermee extra beloond voor hun inspanningen.

Walstroom
De IMO (International Maritime Organisation) heeft ambities om wereldwijd een bijdrage te leveren aan het beperken van de opwarming van de aarde. Om de gestelde doelen te behalen, is het gebruik van walstroom in de havens cruciaal. Ook vanuit de EU is met de maatregelen in de Green Deal een duidelijke rol weggelegd voor de maritieme sector in het beperken van de verdere opwarming. Daarnaast is er vanuit de offshore sector toenemende aandacht voor verduurzaming. Om deze partijen in de toekomst te bedienen, is de aanleg van een waalstroominstallatie noodzakelijk.
Op 20 december 2024 is het besluit goedgekeurd tot een investering van 9,8 miljoen euro voor de realisatie van een walstroominstallatie aan de zware ladingkade en de zuidzijde van de Beatrixhaven in de Eemshaven. Deze investering zorgt voor een reductie van 85.000 ton CO2-equivalent. Het betreft hier faciliteiten voor de zeescheepvaart met twaalf units voor normaal gebruik en drie zware units voor zeer grote schepen of bijzondere verladingen. Met deze investering is de Beatrixhaven in de Eemshaven klaar voor de toenemende vraag naar walstroomfaciliteiten in de haven.
Voor het project heeft Groningen Seaports eveneens een subsidie toegezegd gekregen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Bunkercapaciteit LNG
Het bunkeren van LNG gebeurt over het algemeen van schip naar schip. Daar hebben we inmiddels veel ervaring mee opgedaan en daar zijn goede processen voor ontwikkeld. Op de zware ladingkade van de Beatrixhaven mogen schepen ook met vrachtwagens worden gebunkerd, vanaf de wal. Groningen Seaports wil deze faciliteiten uitbreiden en meer kades beschikbaar maken voor bunkering vanaf de wal. De bunkering van methanol van wal naar schip is echter aan strenge regels gebonden. Daarom zijn we hiervoor in afwachting van onderzoek door de Omgevingsdienst.