
Materiaalgebruik en circulaire economie
In Delfzijl is de circulaire economie volop in ontwikkeling. Hiermee geven we een impuls aan nieuwe economie in Noord-Nederland.
Scheepsafval
Medio 2024 heeft een landelijke evaluatie plaatsgevonden om vast te stellen of er nog verdere kwaliteitsverbeteringen of maatregelen zijn door te voeren op het gebied van scheepsafvalinzameling.
Duurzaam inkoopbeleid en circulair werken
Bij de inkoop van werken, diensten en goederen houden we rekening met zowel maatschappelijke aspecten als met duurzaamheid. De inkoopvoorwaarden van Groningen Seaports zijn zodanig opgesteld dat circulair inkopen en sociaal rendement worden gestimuleerd. Groningen Seaports streeft naar 100% duurzaam inkopen in alle fasen van het inkoopproces volgens de normen van Professioneel en Innovatief Aanbesteden, Netwerk voor Overheidsopdrachtgevers (PIANOo).
Circulaire hotspot: biobased economy
Een belangrijk onderdeel van de circulaire economie en de vergroening van de chemie is de circulaire en de op biogrondstoffen gebaseerde economie, ook wel ‘biobased economy’. De biobased economy is een economie die gewassen en reststromen uit de landbouw en voedingsmiddelenindustrie inzet voor niet-voedseltoepassingen, bijvoorbeeld de chemiesector. Daarmee zijn de circulaire economie en de biobased chemie nauw met elkaar verbonden. Deze verbintenis dragen wij uit onder de vlag van Chemport Europe, waarin beide thema’s samenkomen.
Dataport
Dataport Eemshaven biedt toegang tot meerdere hoog- en middenspanningsstations. Het datacenter businesspark kan vanuit de nabije omgeving beschikken over meer dan 8.000 MW geïnstalleerd vermogen, verdeeld over een brede energiemix variërend van lokale hernieuwbare energiebronnen tot elektriciteit van energiecentrales. Bovendien is er de COBRA-kabel, een interconnector tussen Nederland en Denemarken. Deze kabel maakt het transport van hernieuwbare energie en data tussen verschillende netwerken mogelijk waardoor voorzieningszekerheid verbetert.
Met de trans-Atlantische glasvezelkabel verbindt Eemshaven het Verenigd Koninkrijk met het Europese continent en is er een directe verbinding met de GN-IX (Groningen Internet Exchange). Deze verbinding is eenvoudig te koppelen met de AMS-IX, DE-CIX in Hamburg en andere internet exchanges.
Dataport Eemshaven heeft daarnaast een landingsstation geschikt voor aanlanding van zeekabels, een dark fiber-verbinding met de DE-CIX in Hamburg, een hub voor breedbandconnectiviteit, directe peering en interconnecties.
Daarnaast zijn er verschillende actuele initiatieven die de aanlanding van zeekabels in de Eemshaven onderzoeken. Het zeekabelproject IOEMA is daar een voorbeeld van. Deze onderzeese glasvezelverbinding (1.400 km) tussen Nederland, Duitsland, Noorwegen en Denemarken zorgt ervoor dat Europa voor wat digitale infrastructuur betreft nog beter met elkaar verbonden zal zijn.