
Corporate Sustainability Reporting Directive
Groningen Seaports moet naar verwachting vanaf 1 januari 2025 voldoen aan de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Dit betekent dat we in 2026 over boekjaar 2025 volgens deze richtlijn gaan rapporteren. De CSRD maakt het rapporteren over duurzaamheidskwesties verplicht voor alle grote bedrijven in Europa. De rapportagevereisten voor bedrijven die aan de CSRD moeten voldoen zijn verder uitgewerkt in de European Sustainability Reporting Standards (ESRS).
Het raamwerk van onderwerpen waarover vanaf 2026 moet worden gerapporteerd laat zich het beste indelen in drie kerngebieden: Environmental (milieu), Social (sociaal) en Governance (bestuur), beter bekend als ESG. In dit jaarverslag over 2024 volgt dit hoofdstuk deels al deze indeling. Het thema veiligheid hebben we in dit jaarverslag ondergebracht in het hoofdstuk Havenfaciliteiten. Vanaf rapportagejaar 2025 is de ESG-indeling leidend voor het jaarverslag.
Dubbele materialiteitsanalyse
In aanloop naar haar CSRD-verplichting vanaf boekjaar 2025 heeft Groningen Seaports begin 2024 een dubbele materialiteitsanalyse uitgevoerd volgens de ESRS-standaarden. De dubbele materialiteitsanalyse geeft inzicht in thema's waarmee Groningen Seaports de meeste positieve en negatieve impact heeft op de samenleving (zgn. inside-out analyse ten behoeve van impact materialiteit) en welke onderwerpen (potentieel) van buitenaf de meeste impact hebben op de bedrijfsvoering van Groningen Seaports (zgn. outside-in analyse ten behoeve van de financiële materialiteit), rekening houdend met de daarbij behorende financiële risico’s en kansen.
De dubbele materialiteitsanalyse voldoet aan de vereisten die zijn vastgesteld in de ESRS. De uitkomsten dienen tevens als input voor de aanscherping van de strategie van Groningen Seaports op het gebied van duurzaamheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen en toekomstbestendige governance.
Proces
Om de materiële thema’s van Groningen Seaports vast te stellen, zijn vier fases doorlopen. Hierbij hebben we onze omgeving en stakeholders steeds meegenomen in onze focus en keuzes en zoveel mogelijk ingezet op de ESG-thematiek.
Voorbereiden: In de eerste stap is de organisatiecontext van Groningen Seaports geschetst en zijn de belangrijkste stakeholdergroepen geïdentificeerd.
Identificeren: Vervolgens is op basis van bronnenonderzoek een lijst met geïdentificeerde onderwerpen samengesteld. Vergelijking van de onderwerpen met de ESRS-topics en mapping leverde een longlist van topics op die is gevalideerd tijdens interviews met interne en externe stakeholders. Op basis van deze interviews zijn tevens impacts, risico’s en kansen geïdentificeerd.
Beoordelen: In deze fase hebben interne experts de geïdentificeerde impacts, risico’s en kansen beoordeeld op impact materialiteit en financiële materialiteit. De resultaten zijn geprioriteerd en gefinaliseerd tot een lijst van materiële impacts en materiële risico’s en kansen.
Valideren: Tot slot zijn de als materieel geïdentificeerde impacts, kansen en risico’s gevalideerd op basis van vragenlijsten, vergelijking met peers en vergelijking met ESPO prioriteiten. De directie van Groningen Seaports heeft de uitkomsten van de dubbele materialiteitsanalyse vastgesteld.
Materiële thema’s
Uiteindelijk zijn de volgende zeventien standaarden en onderwerpen als materieel beoordeeld door Groningen Seaports.
Thema’s die materieel zijn bevonden vanuit de eigen activiteiten/operatie:
Klimaatadaptatie
Energietransitie
Biodiversiteit
Circulaire economie
Gezondheid & welzijn eigen werknemers
Leefbaarheid rondom het havengebied
Corruptie en omkoping
Criminaliteit
Belangen en transparantie
Verantwoorde handelsketen
Materiële thema’s vanuit de keten:
Bodemverontreiniging
Luchtverontreiniging
Waterverontreiniging
Waterverbruik
Afvalwater
Indirecte werkgelegenheid
Veilig havengebied
Er is een onderscheid aangebracht in onderwerpen die vanuit de keten (upstream of downstream) materieel zijn en/of de eigen activiteiten/operatie, omdat dit van belang is bij de doorvertaling naar rapportagevereisten en datapunten.