Informatietechnologie

Op het gebied van informatietechnologie (IT) heeft Groningen Seaports in 2024 belangrijke stappen gezet om het fundament te verstevigen en de dienstverlening te verbeteren. Met de succesvolle werving van nieuwe collega's is de afdeling Business IT weer op volle sterkte.

Een belangrijk resultaat is de grondige aanpak van de basisinfrastructuur, waarmee we de stabiliteit en betrouwbaarheid van onze systemen hebben verbeterd. Deze modernisering zorgt voor een robuuster platform waarop we verder kunnen bouwen.

In nauwe samenwerking met de verschillende domeinen binnen de organisatie hebben we ons verder gericht op het stroomlijnen van processen. Deze verbeterde afstemming tussen IT en business draagt bij aan efficiëntere en beter beheersbare bedrijfsprocessen. Hierbij wordt nog steeds uitvoering gegeven aan het in 2023 gestarte programma Northstar. Northstar is de IT-routekaart van Groningen Seaports met prioritering in IT-projecten om binnen drie jaar de gewenste situatie op IT-gebied te bereiken.

Het actuele cyberdreigingsbeeld zorgt ervoor dat de waakzaamheid en bewustwording in het kader van informatiebeveiliging hoog op de agenda blijft staan, ook na de goed ingeslagen weg van de voorgaande jaren. Dit is geheel in lijn met het bedrijfsplan 2022-2026, maar we worden ook met regelmaat aan dit belang herinnerd, bijvoorbeeld door cyberaanvallen.

Actuele ontwikkelingen op gebied van (Cyber)security en Artificial Intelligence (AI) staan ook op de agenda. Daarvoor werken we samen met partijen in Noord-Nederland en met andere zeehavens.

Security

Phishingaanvallen kwamen in 2024 regelmatig voor. Medewerkers van Groningen Seaports maakten actief gebruik van de in de e-mail aanwezige meldknop of vroegen om een extra paar ogen om te bepalen of het daadwerkelijk om phishing ging. Ook niet succesvolle phishingaanvallen in de categorie CEO-fraude kwamen met regelmaat voor. Bewustwording van medewerkers blijft voor Groningen Seaports daarom een vaste voorwaarde voor digitale weerbaarheid.

De implementatie van beveiligingsmaatregelen is in 2024 gecontinueerd met verdere invulling van het beveiligingsbeleid, het invoeren van periodieke risicoanalyses en de nieuwe veilige werkplekomgeving. Training van medewerkers is eveneens een concreter onderwerp op de agenda geworden met onboarding voor nieuwe medewerkers en jaarlijks terugkerende testen, zoals een QR-code phishingtest tijdens het EK voetbal. Dit alles om de informatiebeveiliging én de bewustwordingscultuur te versterken.

Dreigingen en ontwikkelingen op macroniveau worden continu onderzocht en indien relevant meegenomen in de verdere aanpak voor de versterking van de informatiebeveiliging van Groningen Seaports. In lijn met de ambitie van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en regelgeving (NIS2) bouwen we verder aan succesvolle barrières tegen cybercrime.

Artificial intelligence

AI stelt ons in staat om de grote hoeveelheid informatie die we als organisatie in huis hebben beter in te zetten. Niet alleen voor onze eigen werkprocessen maar ook om onze klanten beter van dienst te kunnen zijn. Daarom verkennen we de mogelijkheden van AI met een focus op strategische innovatie en efficiëntie. In samenwerking met informatiemanagers en medewerkers van cybersecurity volgen we strikte richtlijnen om goed om te gaan met de vaak vertrouwelijke informatie. Met behulp van pilots onderzoeken we de mogelijkheden van AI voor Groningen Seaports. Met workshops voor collega’s maken we AI begrijpelijk en toegankelijk zodat ook zij AI op de juiste manier in kunnen zetten.

Pilot informatievoorziening

In 2024 hebben we binnen de afgesloten omgeving van Groningen Seaports een AI-model laten ontwikkelen dat pagina’s van relevante documenten kan scannen en interpreteren. Dit stelde ons vervolgens in staat om met behulp van de juiste prompts relevante informatie boven water krijgen. De pilot is succesvol gebleken. Dit biedt goede toekomstmogelijkheden om bijvoorbeeld beheer en onderhoud veel efficiënter uit te kunnen voeren.