Ons verhaal over 2024

We zijn trots dat we als eerste havenbedrijf ter wereld voor de negende (achtereenvolgende) keer het EcoPorts-certificaat toegekend hebben gekregen. Hiermee zijn we voor de periode 2025-2027 weer gecertificeerd als duurzame haven. We hebben ervoor gekozen om het Ecoports rapport in te delen volgens de indeling van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), om zo vast voor te sorteren op deze Europese rapportagestandaard die vanaf het jaarverslag 2025 gaat gelden voor Groningen Seaports.

Gronduitgiftes en resultaat

De havens zijn behoorlijk in ontwikkeling. In 2024 hebben we 9 gronduitgiftes gerealiseerd met een totaal van 25,8 hectare. Hiervan is 25,4 hectare in ondererfpacht uitgegeven en 0,4 hectare verkocht. Met onder andere deze uitgiftes hebben we een omzet van € 47 miljoen gerealiseerd, met een nettoresultaat na belastingen van € 1,9 miljoen negatief. Daarmee hebben we het financieel minder goed gedaan dan in 2023. De belangrijkste oorzaak voor dit resultaat is een incidentele kostenpost, namelijk een voorziening voor het isoleren en monitoren van het voormalig terrein van Schipper Recycling in Delfzijl.

We zien dat de energie-intensieve bedrijven het op dit moment zwaar hebben als gevolg van onder andere de hoge energieprijzen. Deze zijn vele malen hoger dan in de aangrenzende landen. Een ontwikkeling die ook zijn weerslag zal gaan hebben op het mkb in de regio. Sowieso zien we vertraging in de markt ontstaan: de rentestand loopt op, het wordt steeds uitdagender om vergunningen en financiering rond te krijgen, om stroomaansluitingen te realiseren en investeringen worden uitgesteld. Dit heeft effect op het tempo van onze gronduitgiftes, een vertraging die we zagen aankomen en waarvan de eerste resultaten vorig jaar zichtbaar werden. In 2024 hebben we een duidelijke toename gezien van bedrijven die hun investeringen hebben afgeblazen vanwege het verslechteren van het investerings- en/of vestigingsklimaat.

Hoe deze ontwikkeling zich de komende jaren gaat voortzetten, is lastig te voorspellen. Intussen doen we wat we kunnen om bedrijven te ondersteunen. Bijvoorbeeld door een coördinerende rol te pakken bij het vergunningstraject of de realisatie van stroomaansluitingen. En we blijven investeren in onze terreinen, zoals Oosterhorn-Zuid, dat we in 2024 hebben geïntroduceerd als Circulands. Dit gebied richt zich op bedrijven in de circulaire industrie en groene chemie en moet een voorbeeld gaan worden voor een industriepark van de toekomst. Sustainable Fuel Plant (SFP) en Circtec zijn er al bezig met de bouw van hun fabrieken. Circulands moet een goede balans gaan bieden tussen industriële activiteiten en een gezonde leefomgeving voor onze omwonenden, zoals dat geldt voor alle beheersgebieden van Groningen Seaports.

Havens

In onze havens nam de goederenoverslag met 13,6 miljoen ton iets af ten opzichte van 2023 (14,1 miljoen ton).

In de Eemshaven is gewerkt aan een betere haveninfrastructuur voor de offshore-industrie. Buss Terminal Eemshaven heeft nu zowel een load-in als een load-out kade, wat de logistieke operatie van de bedrijven die hier actief zijn aanzienlijk verbetert. Hiermee kunnen we de aanleg van twee projecten tegelijkertijd faciliteren: het Duitse windpark He Dreiht en windpark Thor dat voor de Deense kust zal worden aangelegd. Met de opening van de Twentsche Kabelfabriek (TKF) heeft de Eemshaven er ook in de productie voor de offshore windindustrie een belangrijke speler bijgekregen.

Een ontwikkeling waar Groningen Seaports ook de effecten van merkt, is de oplopende geopolitieke spanningen. Voor Groningen Seaports als geheel leidt dat bijvoorbeeld tot vertraging in de gronduitgiftes, maar zeker ook specifiek voor de Eemshaven heeft het effect. Niet alleen vanwege het grote aandeel energie (drie centrales, drie zeekabels, wind- en zonne-energie) en datakabels dat zich daar bevindt, maar ook doordat Eemshaven geldt als een van de drie corridorhavens van Defensie (en doorvoerhaven voor NAVO-partners). Dit maakt dat Groningen Seaports, in brede zin, meer prioriteit geeft aan het thema beveiliging (lees hier meer over in het hoofdstuk ‘Onze havenfaciliteiten’).

Een andere ontwikkeling in de Eemshaven is de opening van de eerste emissievrije mouterij van Holland Malt. De warmtepompen van deze mouterij geven een enorme energiebesparing. De aanvullende energie van deze mouterij wordt 100% duurzaam ingekocht. Op het gebied van energie is RWE gestart met de bouw van haar batterijopslag. Verder zijn Google en QTS bezig met uitbreiding en aan het Eemshaven Distributiecentrum wordt hard gebouwd. Andere bedrijven die zich in de Eemshaven of de haven van Delfzijl hebben gevestigd dan wel hebben uitgebreid zijn SFP, TKF, Circtec, Quite Right, Elzinga Groep, IJssel Ontwikkeling en Tennet.

De zevende editie van DelfSail trok 318.000 bezoekers naar de haven van Delfzijl. Op het dok van Niestern Sander hebben we veel van onze stakeholders mogen begroeten. Voor de organisatie van het event werkte Stichting DelfSail nauw samen met onze nautische afdeling en veel medewerkers hebben zich als vrijwilliger ingezet om DelfSail 2024 mede mogelijk te maken.

Organisatie

Intussen hebben we de afgelopen jaren geïnvesteerd om onze organisatie meer in balans te brengen met onze activiteiten, om een steviger fundament te creëren, zowel in bemensing als in processen en systemen. Diversiteit en inclusie vinden we daarbij een belangrijk aandachtspunt omdat we geloven dat dit bijdraagt aan het behalen van betere resultaten.

Groningen Seaports staat in nauw contact met verschillende groepen stakeholders. Zo blijven we op de hoogte van wat er leeft. Om de belangen van onze stakeholders nog eerder in beeld te krijgen en zo samen te kunnen zoeken naar oplossingen, zijn we in 2024 aan de slag gegaan met de implementatie van Strategisch Omgevingsmanagement (SOM).

Een belangrijke stap in de governancestructuur is de vereenvoudiging en vaststelling van het strategisch kader door onze aandeelhouder in 2024. Hiermee is duidelijker geworden wat de betekenis van Groningen Seaports voor haar beheersgebieden en omgeving moet zijn en zijn we een belangrijke stap dichterbij het finaliseren van onze havenvisie.

Vooruitblik

Kijkend naar de toekomst heerst een dubbel gevoel. Enerzijds wordt in onze havens veel nieuw gebouwd en anderzijds zie je vertraging ontstaan. We monitoren wat deze ontwikkelingen betekenen voor onze te varen koers en stellen daar scenario’s voor op. Ons uitgangspunt blijft een stabiel resultaat en investeren in de basis, ons product: infrastructuur, utiliteiten, kades en gronden. Waar nodig zullen we daar scherpere keuzes in moeten maken. Met de kennis en kunde die we in huis hebben, zien we de toekomst met vertrouwen tegemoet.

Dankwoord

We zijn de klanten en stakeholders van Groningen Seaports dankbaar voor hun inzet en betrokkenheid in 2024. Een bijzonder dankwoord gaat deze keer uit naar onze medewerkers die zich niet alleen hard hebben ingezet voor Groningen Seaports, maar ook te maken kregen met het plotselinge verlies van twee dierbare collega’s. Zij worden gemist.

Cas König, CEO

Harold Sanders, CFO